και το πρωι καλημερα λες
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προσδοκά να αντλήσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ θα «ανανεώσουν» το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί στις 17 Ιουλίου 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί οπότε το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει ακόμη και 4 δισ. ευρώ.
και το πρωι καλημερα λες
Η τελική έγκριση για την έκδοση του ομολόγου δόθηκε σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα υπήρξε συντονισμός μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και των επενδυτικών τραπεζών που θα αναλάβουν το ρόλο του αναδόχου.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατεί θετικό κλίμα και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι «ζωηρό». Σε αυτό άλλωστε το momentum στόχευε εξ αρχής η κυβέρνηση. Τα επιχειρήματα που σχετίζονται με την καταλληλότητα της στιγμής για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου υποστηρίζουν τα εξής:
- Οι επενδυτές ξέρουν πως η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές διότι έχει ανάγκη από χρήματα. Στη βάση αυτή είναι πιο εύκολο η έκδοση να πετύχει ένα επιτόκιο στην περιοχή του 4,7%, έναντι 4,95% που ήταν το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014.
- Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από την αυστηρή επιτήρηση που προβλέπει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έχει συμβάλει θετικά στη συγκυρία.
- Το κόστος δανεισμού των δεκαετών ομολόγων (5,3%) όσο και των διετών ομολόγων (3,5%) είναι σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2009 και τον χειμώνα του 2010, δηλαδή προτού η χώρα αποκλειστεί από τις αγορές και μπει στα Μνημόνια.
- Η διεθνής αγορά των ομολόγων εισέρχεται σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων (ήδη το δεκαετές ομόλογο έχει απόδοση 0,55%) και εάν η Ελλάδα θέλει να πετύχει ένα καλό επιτόκιο αυτή η στιγμή είναι καλύτερη σε σχέση με τρείς ή πέντε μήνες αργότερα.
Και νέα έκδοση ομολόγου
Η κυβέρνηση μπορεί να επενδύει στη συγκυρία , αλλά ο σχεδιασμός της δεν εξαντλείται στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ήτοι θα πρέπει να αναμένεται πως θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες η εκδοτική δραστηριότητα με στοχευμένο δανεισμό. Άλλωστε το πενταετές ομόλογο εκτιμάται πως θα βοηθήσει στη μείωση των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων τίτλων, κάτι που θα μειώσει συνολικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και το κόστος χρήματος για το σύνολο της οικονομίας.
μεταλλαξη mthfr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου