τι αντρες θελουν οι γυναικες
Οι πορείες και οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν την Πέμπτη, συνεχίστηκαν και για τέταρτη ημέρα την Κυριακή και η ιρανική τηλεόραση ανέφερε ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
τι αντρες θελουν οι γυναικες
Τα ΜΜΕ της χώρας, τα οποία ελέγχονται από την κυβέρνηση, ανέφεραν ότι «ένοπλοι διαδηλωτές» προσπάθησαν να εισβάλουν και να καταλάβουν σε στρατιωτικές βάσεις και αστυνομικά τμήματα.
«Ορισμένοι ένοπλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές βάσεις αλλά τους αντιστάθηκαν σθεναρά οι άντρες των ενόπλων δυνάμεων» ανέφεραν τα ιρανικά ΜΜΕ.
Και ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί προειδοποιούσε ότι οι πολίτες είναι «ελεύθεροι να διαμαρτυρηθούν» αλλά ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί «τη βία».
«Η κυβέρνηση δεν θα δείξει καμία ανοχή για εκείνους που προκαλούν φθορές σε δημόσιες περιουσίες, που αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και δημιουργούν ένταση στην κοινωνία» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση και να διαμαρτυρηθούν αλλά οι διαμαρτυρίες τους πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση στη χώρα και τη ζωή τους. Η κριτική είναι διαφορετική από τη βία και την καταστροφή δημόσιων χώρων».
Την ίδια ώρα, ο Ρουχανί υπενθύμισε ότι η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με παρόμοια περιστατικά και «τα έχει αντιμετωπίσει με άνεση». «Αυτό δεν είναι τίποτα» είπε ο Ρουχανί κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Ιρανούς βουλευτές τη Δευτέρα.
Παραδέχτηκε, επίσης, ότι οι Ιρανοί είχαν ορισμένες «λογικές ανησυχίες» και πως έχουν το δικαίωμα «να διαδηλώσουν».
Τι κρύβεται πίσω από τις μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν;
12 νεκροί
Χτες, οι αρχές μιλούσαν για τέσσερις νεκρούς αλλά τώρα ο δραματικός απολογισμός έχει αυξηθεί, με ορισμένα διεθνή ΜΜΕ να εκφράζουν φόβους ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να σημειωθούν και άλλες βίαιες συγκρούσεις. Ήδη, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί ενώ εκτυλίσσονται σκηνές που η χώρα δεν έχει ξαναδεί…
Και αυτό όχι λόγω των διαδηλώσεων – οι αναταραχές του 2009 ήταν μαζικότερες και συμμετείχαν σε αυτές εκατομμύρια άνθρωποι - αλλά επειδή για πρώτη φορά οι πολίτες στρέφονται εναντίον του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ – κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν μέσω κοινωνικών δικτύων δείχνουν πολίτες να φωνάζουν το σύνθημα: «Μουλάδες, λίγο ντροπή. Αφήστε τη χώρα ήσυχη!».
η τελετη κλιση
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου